top of page

Roos Diepenmaat

Ta taaaaaa, mijn nieuwste band met te beluisteren muziek


albumcover roos diepenmaat

May I introduce you to Roos Diepenmaat. Een duo. Samen met beeldend kunstenaar Jeroen Diepenmaat speel ik onze sterren van de hemel. Samen in het moment zijn. Want Roos D. houdt van improvisatie. Er klinken blokfluiten en tocantes. Wat?? Ja, dat dacht ik dus ook. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt toen Jeroen over deze akoestische, elektronische instrumenten begon. Hij stelde een keertje spelen voor om te horen hoe het matchte. En dat deed het!

 

TOCANTE Tocantes zijn er in een paar soorten en worden hand gebouwd door Peter Blasser onder de naam Ciat Lonbarde. Afhankelijk van het type kan het geluid vaag doen denken aan een fluit-, accordeon-, noise-, geruis-, bas- achtig instrument. Zonder klassiek gepolijste tonen. Maar met bewegelijkheid in klankhoogte, articulatie, dynamiek en kleur. Ter plekke te beïnvloeden door de speler. Zonder een batterij aan laptops, boxen op het podium. Een electro-akoestische tocante oogt ergens als een melodica en het wordt met de vingers bespeeld. Al reageert het ook op adem. Vocht dus. Bij veel luchtvochtigheid op de speellocatie kan de klank zomaar langer aanhouden. Spatgelijk willen eindigen mag je willen, maar lukt dus niet per se. Dit betekent dat deze instrumenten sowieso improvisatie afdwingen. Leuk. Spannend.

 

DINOSAURUSSEN

Houtje-touwtje- elektronica noem ik het. Een geuzennaam. Samen met blokfluiten heb je dan twee verschillende instrumenten die eenvoudig mogen lijken, maar een wereld aan ongekende contrastrijke klanken tevoorschijn kunnen toveren. Dát is de kunst. De uitdaging, de lol en het spel. Met daarbij twee spelers die beiden fascinaties hebben voor beeld, vorm, lijnen en geluid. En bagage. Vlieguren. Jeroen vooral in de experimentele beeldende geluidshoek en ondergetekende grotendeels in de concertpodiumhoek. Beluisteren kun je Roos Diepenmaat in ieder geval online. En op gedroomde toekomstige speelplekken. Denk aan openingen, alternatieve podia waar experiment wordt gewaardeerd, onder een viaduct, in een hal, kerk of andere fijne akoestische ruimte. Of nodig ons uit als je nieuwsgierig bent. De publiekspremière is op een besloten opening op 2 september in Amsterdam.

tocante in hand

INTRINSIEK HEET DAT En een nieuwe band starten in deze belabberde tijd. Ja dus. Juist nu. Onderzoekende, spelende, nieuwsgierige mensen heeft de wereld nodig. En op dit moment in mijn leven- als een senior in mijn vakgebied- vind ik het nóg belangrijker om te doen wat ik móet doen. Moeten? Ja. In de zin van 'ik kan en wil niet anders'. Intrinsiek gedreven heet dat op LinkedIn. Daarbij laat ik me graag inspireren door de uitspraak van Rumi: Ik wil zingen zoals de vogels zingen, waarbij er geen zorgen zijn over wie het hoort of wat ze denken.

 

BEN ERBIJ Waarbij het natuurlijk wel fijn is om beluisterd te worden. Publiek hoort voor ons bij die (bijna) heilige drie-eenheid van live muziek: Muziek + Mensen= Magie. Publiek heeft invloed tenslotte! We plukken uit de lucht wat speelt. Laten onze oren niet hangen naar dat wat gewenst, modisch of passend zou zijn. Of wat handig is om veel speelplekken te bemachtigen. We spelen om het spelen. Het spel. Nieuwsgierige luisteraars zijn daarbij hartstikke welkom.


'Kan zo in een film van Alex van Warmerdam', is de allereerste reactie van een luisteraar. Surrealistisch, abstract is mijn vertaling dan. Echt Nederlands misschien ook wel?

Luister maar! En laat horen hoe het bij jou valt. Luisteren- zonder afleiding- wordt daarbij trouwens aanbevolen.


Roos Diepenmaat is te vinden op Bandcamp; het online platform met hart voor de makers, want er blijft weinig aan hun strijkstok hangen. Op speciale dagen zelfs helemaal niente! Op 1 september is dat weer zo ver. Sympa n'est pas;). Fijn als je ons (dan) waardeert en attendeer gerust ook anderen op Roos Diepenmaat. Waarvoor veel dank.


Plezier!

bottom of page