Oor voor detail

brechtje roos blokfluitles voor volwassenenbrechtje_roos_2019_(1).jpg

Op jonge leeftijd ontdekt Brechtje Roos de warme en zoete klank van blokfluiten en de kracht van muziek. Geïnspireerd door haar vakdocent op de muziekschool, ontwikkelt zij haar spel en bereikt het hoogste niveau. Zij studeert  blokfluit aan de conservatoria van Den Haag en Utrecht. Sinds 1999 is zij  professioneel muzikant met de diploma’s Docerend & Uitvoerend Muzikant met Aantekening Kamermuziek en specialisatie Oude Muziek op zak.
 
Brechtje kreeg les van grootheden en pioniers op het gebied van Oude Muziek, waarvan Jeanette van Wingerden de belangrijkste voor haar is geweest. Jeanette stimuleerde haar groei en zoektocht. Zij gaf Brechtje oor voor detail, nuance, subtiliteit en joeg haar speelplezier aan.
 
Samen met Caja van der Werff en Martine Sikkenk vormt Brechtje sinds april '21 trio MultiMuse. Buiten de Perken is het eerste programma. Muziek uit de wereld met een vleugje theater en flarden filosofische mijmeringen voor stem, snaar-, blaas- en tuingereedschap. Met dit trio wordt de artistieke lijn van Zimbello na 11 jaar weer opgepikt. 

Met de ensembles Pétillant, Zimbello en Blaes-tuigh speelde Brechtje tot 2010 in binnen- en buitenland en maakte eigenzinnige, serieus luchtige concert- en muziektheaterprogramma’s voor onder andere de National Galery of Art Washington, Peergroup en het Boijmans van Beuningen Rotterdam.

 
Naast  podiumwerk heeft Brechtje sinds 1992 een privé-lespraktijk. Het doorgeven, prikkelen en ontwikkelen van ervaringen, muziekgenot en kennis is  de rode draad in haar muzieklessen. Zij geeft oog voor nuance, het fijne van blokfluit spelen en samen muziek maken. Andere instrumentalisten helpt ze barokmuziek meer doorgronden. Interpreteren zo je wilt. Van absolute beginner tot prof: iedereen heeft een uniek muzikaal verhaal te vertellen en Brechtje helpt spelers dat te ontdekken en te ontwikkelen tijdens inspirerende muzieklessen.

Onder de vlag van Studio Hoor brengt Brechtje met muziek mens en organisatie in beweging. Voor particulieren zijn daar on- en offline luisterlessen te volgen. Zodat luistervaardigheden worden ontwikkeld voor nog meer luisterplezier.