top of page

Keep on breathing

omdat het gezond, lekker en energiegevend is...foto van een woud met optrekkende mist

Buiten adem zijn, op adem komen. Teveel ademen of juist te weinig. Ademen met veel geluid. Of door je neus. Schouders die omhoog komen. Of je zet ze vast. Samen met je knieën. Adem is nodig. Voor velen lastiger dan gedacht. Goed ademen. Voor alle spelers. Maar als blazer merk je dat natuurlijk helemaal. Toch?

 

ADEMEN EN SPELEN TEGELIJK Goed ademen tijdens het musiceren is voor alle spelers belangrijk. Maar als je een blaasinstrument bespeelt, loop je net wat sneller tegen wat zaken aan. Omdat je het zelf merkt. Of er op gewezen wordt door je docent. Want veel spelers zijn zo druk bezig met alles dat nodig is tijdens het musiceren, dat de aandacht niet direct bij het ademen of het lichaam is.


Je muzikale verhaal vertellen, lekker spelen met klank kan wel eens afleidend werken bij het goed ademen. Ademtechniek is een vast onderdeel van mijn lessen. Voor sommige leerlingen is het de focus van hun eigen Winter- of Zomerschool. En toch raad ik mijn leerlingen graag aan om- in ieder geval één keer in het muziekleven- een workshop te gaan volgen bij een goede ademcoach.


foto van Floor Wittink saxofoniste en ademtherapeut

En die zijn er sinds corona lekker veel. Toch nog iets goeds overgehouden aan die ingewikkelde tijd. Want ooit zocht ik een ademtherapeut. Destijds praktisch onvindbaar. En nu is er bijna een overkill aan coaches. Des te belangrijker dat je een goeie treft. En dan komt Floor Wittink om de hoek kijken. Als muzikant- saxofoon is haar hoofdinstrument- en ademcoach weet zij echt van de hoed en de rand op beide gebieden. Haar ervaring als prof muzikant draagt bij aan de ruime benadering van het betere ademwerk. Goed ademen waarbij ook de zeggingskracht van je spel mee kan worden genomen.


 

GRATIS PROEVEN Mooi dus dat je als lezer van dit blog kunt kennismaken met haar werk, aanpak en vakkundigheid. Ongoing proces is haar podcast-serie waarin Floor andere profs met verstand van ademzaken interviewt. Gratis te beluisteren. Struin eens op haar website waar een aantal online ademzaken te vinden zijn. Zoals de eerste les van haar online cursus 'Moeiteloos ademen voor musici' over het middenrif en hoe de adem veel meer is dan een buikbeweging. Na inschrijving heb je gratis toegang tot de eerste les. Zie link onderaan.


Mocht je het helemaal te pakken hebben, dan is er een heuse midweek voor blazers en zangers deze zomer. Waarin adem ook aan bod komt. En als je gaat; doe haar de groeten van me en... keep on breathing.


Plezier!

Comments


bottom of page