top of page

Hoe je als beginner kunt improviseren met weinig noten.

Hoor van wereldgitarist Harry Sacksioni over zijn improvisatie eurekamoment als 10-jarige beginneling.

Denk je weinig te kunnen als beginner? Het ligt er maar net aan hoe je dat ziet. De woorden van wereldberoemd gitarist Harry Sacksioni daarover in de podcast Met Groenteman in de Kast over een bepalend moment in zijn leerproces wil ik je niet onthouden. 'Ik had drie maanden les ofzo en toen kwam ik met zo'n kop op les. En toen zij die 'zo, jij bent niet echt blij vandaag'. Ik zeg 'nee, nu zit ik al drie maanden op les en ik kan nog maar vier of vijf noten spelen'. En toen zei hij tegen mij 'oh, denk je dat? Speel ze eens'.


Beluister vooral in de podcast hoe Sacksioni zijn gitaar pakt om voor te doen hoe hij als kind werd uitgedaagd met de mogelijkheden te spelen die op dat moment voor handen waren. Husselen, herhalen, van onder naar boven. Het bleek een eureka moment te zijn voor Sacksioni. Een wereld van mogelijkheden ging voor hem open. Met fantastische gevolgen natuurlijk.

 

HERKENBAAR? Ken je dat? Een muzikaal eurekamoment? Toen er een kwartje viel waar je mee verder kon? Laat het me weten! Voor Sacksioni bleek het de start te zijn om te gaan componeren. Dat hoeft helemaal niet natuurlijk. Ik zie vrij improviseren persoonlijk als hét moment om in het nu te kunnen zijn. Om contact te krijgen met jezelf en met medespelers. Los van de wereld te zijn, want met boodschappenlijstjes bezig zijn is onmogelijk als je improviseert. Lekker spelen it is. Met soms kippenvel tot gevolg.

Ik zie dat in ieder geval vaak voor mijn neus gebeuren bij leerlingen die soms al jaren musiceren. Zeker als ze tot dan toe verre van improviseren bleven. Uit angst fout te doen (kan niet), onwetendheid of het gebrek aan handvatten. Het vergt een iets andere mindset. Loslaten is ook een goeie. Het loslaten van oordelen over je eigen spel bijvoorbeeld. Of over goed en fout. Als dat lukt, dan is er een wereld te winnen. En kippenvel te krijgen.


Een fijne leraar weet je te prikkelen. Ook ik hoop dat te doen. Do try this at home. Of kom uitproberen. In Zwolle bijvoorbeeld;). De hele maand maart zijn de proeflessen helemaal gratis. Daarna ook trouwens. Als je ermee doorgaat.LINKS Podcast Met Groenteman in de Kast (v.a. 9'25 begint Harry te praten over zijn grote Eurekamoment) Website Harry Sacksioni
Comments


bottom of page