top of page

Solo

Thuis alleen muziek maken saai? Niet als je goede stukken voor je neus hebt en weet wat er speelt.


Naar welke Goldies grijp jij regelmatig. En nee, dan heb ik het niet over muziek van, The Beatles, U2 & co. Ik heb het over je eigen Gouwe Ouwes.


Wat staat er standaard op jouw..ehh.. muziekstandaard? Met welke muziek schiet je altijd raak bij jezelf? Stukken die je inmiddels lekker wegspeelt. Muziek waar je blij van wordt. Mooie herinneringen aan hebt. Nog preciezer heb ik het over de stukken die met maar één melodie-instrument ook staan als een huis. Klinken als een klok.


Solostukken dus. Want bij sonates mis je toch de bas of andere tegenstemmen als je thuis in je eentje speelt. En van alles missen doe je ongetwijfeld sowieso wel deze Coronatijden. Waarin samenspelen al best lang nauwelijks mogelijk is.

 

FAVOURITES Ik heb zo mijn favorieten. Al jarenlang grijp ik in eerste instantie nogal snel naar bepaalde delen van de cellosuites of vioolpartita's van Bach. Een aantal is ook behoorlijk speelbaar als je techniek minder soepel is trouwens. Vraag me gerust welke dat zijn als je er zelf niet uitkomt. En als je wel voor het vuistje wegspeelt, is er genoeg te ontdekken tussen de noten door natuurlijk. Net als bij de solo fantasieën van Telemann. Ongetwijfeld heb ook jij lievelingsmelodieën van Van Eyck. Met een beetje mazzel speel je dan de eerste of tweede variatie ook nog lekker weg.TIPS

Zelf grijp ik ook regelmatig naar fijn- maar relatief onbekender- moderner werk van Wilfried Westerlinck, Harald Genzmer en bepaalde études van Hans-Martin Linde. Werk dat ik trouwens regelmatig op concerten uitvoerde. Afhankelijk van ‘hoe je er mee speelt’ kunnen zelfs etudes boeiend en interessant zijn natuurlijk. Laat gerust van je horen als je benieuwd bent naar de muziek die ik specifiek bedoel.


Dolgraag hoor ik wat jou voor-het-grijpen-solo-repertoire is. Daarbij maakt het trouwens niet uit of je fluit, klarinet, viool of blokfluit speelt. Met wat handigheid en subtiele aanpassingen tover ik het om. Zoals ik eerder deed met een tango voor klarinet. En zoals nu veel gebeurd door muzikanten die in de belachelijke rustige Coronatijd gewoon lekker in hun eentje gaan opnemen. James Oesi bijvoorbeeld.


Wat speel jij graag? Laat het me weten!

Blijf lekker spelen ondertussen.


LINK Hier hoor je een opname van zo'n Linde étude.


Comments


bottom of page