top of page

Krijg lef door te doen.

Durf jij echt te spelen met muziek? Vooral doen!Onlangs schreef een summerschoolleerling me dat dankzij mijn lesaanpak 'de angst om te falen minder werd en het plezier om te spelen vergroot'. Fantastisch natuurlijk. En het herinnerde mij aan mijn toiletdeur. Vroeger was de binnenkant één groot prikbord. Naast mooie quotes over muziek, dingen die mij prikkelden en posters hingen er uitspraken van creatieven en andere ondernemers over ‘lef hebben te falen’. Zie foto elders in dit blog.

 

NU Deze boodschap is eigenlijk belangrijk voor iedereen. Dus ook voor de muziekliefhebber die zelf speelt. Doen, doen, doen. Speel, speel, speel. Maak fouten (voor zover dat kan). En stop niet (direct) in het midden van je spel, omdat je iets anders bedoelde te laten klinken.

Muziek maken is in het moment zitten. Gaat over het ‘nu of nooit gevoel’. Liep het anders? Mooi, pech, jammer of verrassend. Vergelijk jezelf als speler gerust met actrices bij live theater, de dichter die ter plekke voorleest, de danser die soleert of sporter bij een wedstrijd. Hartstikke spannend. In het moment zitten. Momenten die niet reproduceerbaar zijn. Waar dus van alles kan gebeuren.

 

SLIM OEFENEN Zeker als van bladmuziek gespeeld wordt, focussen spelers zich vaak op dat wat niet goed gaat. Tijdens voorspelen in de les wordt vaak gestopt. Prima. Af en toe mag je stoppen. Dat doe je ook bij het studeren thuis. Sterker nog: aparte stukjes herhalen is hartstikke goed. Zo oefen je bijvoorbeeld een lastige maat, vervelende grepen, een ingewikkeld ritme, lange frase en waar haal je aaaadem? Ja, het isoleren van fragmenten en de focus op details is leerzaam.


Net zoals het bewust doorspelen bij ‘wat er ook gebeurt’. Ook dat kun je oefenen. Sterker nog. Als je dat niet oefent dan oefen je ‘het steeds stoppen bij dezelfde plek’. En is de kans dus groot dat je juist speelt wat je niet wilt laten klinken.VERTROUWEN De speciale concentratie die je nodig hebt bij het doorspelen, bouw je op door ook dat te oefenen. Net zoals het vertrouwen dat je nodig hebt in een goed einde. Oefenen. Handigheid krijgen in het oplossen van onverwachte momenten. Oefenen. Je krijgt betere oren en dito reactievermogen. Wat er ook gebeurt. Dat er dan niet altijd klinkt wat je wenste is dan maar zo. Je krijgt er vaak onverwachte ervaringen voor terug.

 

SLIM STUDEREN Na een tijdje met focus oefenen is het wel zo handig (en productief) om door te gaan met een ander stuk of om te stoppen met oefenen. Mentaal en fysiek werkt er van alles door als je juist even loslaat. Een half uur ‘drammen op een stukkie’ is niet de slimste tijdsbesteding. Loslaten en rust werkt juist verdiepend. Gelukkig wist ik dat al tijdens mijn studie. Onlangs las ik een interview met prof bassist James Oesi dat daar ook over ging. Zie link onderaan maar.


Hoe oefen jij eigenlijk? Ik help je graag met leuk en vruchtbaar studeren. Meer speelplezier is dan het resultaat.


Comments


bottom of page