Vrijheid om te klinken voor iedereen? Helaas

Rond 4 en 5 mei kom je natuurlijk in de (sociale) media veel woorden tegen over WOII en vrijheid. Ook ik haak daar bij aan..

KLINKEN
Op speurtocht voor mijn projecten kom ik namelijk vaak allerlei interessants tegen: van onbekende nummers van beroemdheden tot literatuur over zijdelings gerelateerde onderwerpen. Van boeiende interviews tot organisaties waar ik ooit ‘iets mee wil’. Tot de laatste categorie behoort Freemuse- de ‘Amesty International’ organisatie voor rechten van artiesten.

FREEMUSE
Één van de weinige organisaties die ik -keer-op-keer-daar-waar-kan blijf benoemen in mijn muziekprojecten. Freemuse houdt zich bezig met het wereldwijd bestrijden van bedreigingen tegen muzikanten en artiesten. Want zodra er ergens onderdrukt wordt, merken artiesten dat vaak als één van de eerste beroepsgroepen.

KRACHT VAN KLANK
De impact van muziek en woord is natuurlijk enorm. Niet te controleren. Niet in handen te houden door machthebbers. Klanken zwepen op, bekrachtigen, verbinden. Songs kunnen luisteraars op (andere) gedachten brengen en zo meer. Met verbod op voorstelling (let & fig) en het laten horen van je stem, gebod voor bepaalde instrumenten, inperking van speelplekken, uitgaansverbod publiek, voorgeschreven programma’s & teksten tot gevolg.

VERLEDEN & HEDEN
Yep, de nazi’s konden er wat van in WOII. Maar haal er gerust Zuid-Afrika, Islamitische landen en de Westerse wereld bij. Kortom, het aan banden willen leggen van stem en geluid is een mondiaal fenomeen. *Denk aan de te sensuele stem van de vrouw, die dus ingeperkt moet worden om niet te verleiden (beluister hiervoor mijn VPRO podcast eens). Denk aan de teksten die niet kunnen (volgens politiek/kerk/iets anders) of juist moeten. Denk aan artiesten die vanwege hun geaardheid of de vermeende ‘slechte’ klank van hun instrument hun mond moeten houden. Kortom verboden en geboden zijn er (om allerlei redenen) altijd en overal ter wereld geweest. Belangrijk werk dus van Freemuse. Opkomen voor artiesten. De wereld op de hoogte houden. Freemuse is het steunen waard!

A suivre!

* Freemuse kwam ik voor het eerst tegen op mijn speurtocht naar inhoud voor programma ‘Buiten de lijnen’. Een luistersessie over bovengenoemde ge-, en verboden in muziek waarover ik vertel en laat horen.

LINKS
Over Freemuse
Interview Freemuse
Verboden teksten anno 21e eeuw Nederland
Mijn podcast vd VPRO