Luistertip no zoveel: Gaudeamus- festival voor nieuwsgierige luisteraars*

Ik ga vrijdag naar Gaudeamus en neem mee: open oren. Ik ga vrijdag naar Gaudeamus en neem mee: open oren en nieuwsgierige ogen…

Ik ga vrijdag naar Gaudeamus en neem mee: open oren, nieuwsgierige ogen en extra gevoelig afgestelde voelsprieten. Ik ga vrijdag naar Gaudeamus en neem mee: open oren, nieuwsgierige ogen, extra gevoelig afgestelde voelsprieten en een scherpe neus. Ik ga vrijdag naar Gaudeamus en neem mee: open oren, nieuwsgierige ogen, extra gevoelig afgestelde voelsprieten, een scherpe neus en veel zin in ontdekking.

GAUDEAMUS
Het moge duidelijk zijn: ik ga naar festival Gaudeamus in Utrecht dat van 4 tot en met 8 september plaatsvindt. Hoop verrast te worden. Overdonderd. Misschien laat ik wel een traantje. Of loop ik fronsend rond. Geeuwend. Blij. Geïrriteerd én verwonderd. Geen flauw idee. Er is namelijk verse waar te horen. Splinternieuw! Dikke kans dus dat ik intern alle kanten opga  en nieuwe paden ontdek door nieuws voor het oor en meer. Spannend!

MAKERS VAN NU
Waar zijn makers van nu zoal mee bezig? Een beetje een idee heb ik wel. Deze muziekverteller is namelijk zelf ook een maker. Een pionierende intermediair tussen muziekmakers (van toen en nu), organisaties en publiek die ook bezig is met zaken die op bepaalde manieren terug te horen zijn bij een aantal projecten op Gaudeamus. Denk ik. Hoop ik (?).

Ik herken mijzelf in het deel van de programmering waarin makers hun publiek willen treffen (let & fig) op meerdere (gevoels)gebieden. Dolgraag twee-, misschien wel multi-richtingsverkeer zoeken. Op een speelse manier. Een deel van het publiek wil dat ook (spreek ik uit ervaring).


MEER DAN HET BREIN

Ik lees behalve over multidisciplinaire aanpak ook over multizintuigelijke projecten. Want al wordt er in bepaalde werelden nogal op gefocust: de mens ís niet alleen het brein. Het tegenwoordig nogal overprikkelende, stomende, uitpuilende brein. De rest van de mens (het lichaam) doet mee- of beter- laat het juist opvallend vaak afweten. Dus vind ik het logisch dat creatieven bezig zijn met het prikkelen van de zintuigen. Prikkels die buiten het denkhoofd omgaan. Of is dat gewoon vooral mijn stokpaardje? Ik merk graag hoe soortgenoten er mee omgaan dus ga ik naar ‘Senses working overtime’- daar waar performance meets installatie meets concert meets alle zintuigen meets luisteraars, kijkers & voelers.

BRECHTJE & CONTACT
Je kunt mij verder zeker vinden bij de lectures & talks. Want wat is er leuker dan makers zelf horen praten en mijmeren waar ze mee bezig zijn. Ik ben speciaal benieuwd naar mijn naamgenoot Brechtje van Dijk. Om haar muziek. Om wat ze te zeggen heeft. En omdat we ‘penvriendinnen zijn- een projectje van haar- , maar elkaar nog nooit getroffen hebben’. Wat dus ook herkenbaar is: makers van nu (in ieder geval deze B) willen weer ouderwetsch contact. Zijn het virtuele een beetje zat. Echte mensen. Echte muziek. Echte oren. Echte brieven. Echt. En dan heb ik het dus over écht authentiek;).

Vrijdag pik ik mee wat ik mee kan pikken. Eens zien hoe ik eraan toe ben bij het laatste concert dat ik vrijdag persé wil horen: nieuwe bas-soli gemaakt voor James Oesi.

MODELO62
Mocht ik niet gevloerd en/of overvoerd zijn dan hoop ik zaterdag en/of zondag ook nog te gaan. Zondag speelt Modelo62 – een ensemble dat mijn hart lang gelee al gestolen heeft. De eerste editie van programma Disorders zag ik in mei.

Mijn reactie toen: ‘In de repeatstand: respect, bewondering voor het eigenzinnige pad van Modelo62 waar het over kwaliteit gaat. En tijd, aandacht, concentratie. Geen immense massa’s luisteraars, al verdienen ze het wel. Nieuwsgierig, onbevooroordeeld én geduldig publiek dan he;) En dat blijkt best lastig te vinden. In Den Haag tenminste. Velen hebben iets gemist. Dommage. A suivre!’.

De tweede editie van Disorders klinkt in Utrecht. Gaan. Ik hoop op tonnen mensen voor ze.

Misschien kom ik je vrijdag tegen. Kunnen we in het echt praten over muziek en meer. Als je niet kunt (of we missen elkaar) dan vind ik contact via sociale media een heel goed alternatief.

A suivre!

LINKS
Festival Gaudeamus