top of page

Premièretijd

want nooit eerder kwam er een trekzakspeler naar een muziekles improvisatie.


speler op trekzak
Improvisatieles op trekzak

Afgelopen maand kwam er een nieuwsgierige leerling langs die graag eens wilde komen proeven van een muziekles improvisatie. Ze zocht praktische handvatten om te improviseren. Nu kan er natuurlijk op allerlei manieren geïmproviseerd worden. Vanuit het niets of spelen met afspraken die je samen maakt. Op een akkoordenschema, met ritme of melodie.


 

VRIJER SPELEN Deze speler kwam in Zwolle voor vrijer spelen. Vrijer spelen met de noten van een bestaande melodie. Op trekzak. En dat was dan weer een première voor mij. Want er kwamen gitaristen, dwarsfluitisten, klarinettisten, violisten, cellisten en zangers langs voor lessen. Maar een trekzak hoorde ik nooit van zo dichtbij.


Fijne klank. Zo'n instrument. En bovendien bracht deze speler leuk folkrepertoire mee. En wat gebeurt er bijna altijd als er geïmproviseerd gaat worden? Er ontstaat extra spanning tijdens het spelen. Fysiek en mentaal. 'Probeer het eens totaal anders te doen en oor te hebben voor ogenschijnlijk kleine veranderingen. Denk aan variatie in ritme, één noot lang aanhouden, focus op de noten die echt belangrijk zijn in de melodie en omspeel die licht'.De leerling bloeide helemaal op, want hoorde dat je met weinig veel verschil kunt maken. Ze ging tevreden en ontspannen weg. Diezelfde bui had ik ook. Want met welk instrument een leerling ook aan komt zetten: zeer bevredigend om een speler verder op weg te kunnen helpen.


Heb je vragen waar jij al een tijd mee rondloopt? Weet me te vinden voor een proefles improvisatie, barokinterpretatie of een traditionele blokfluitles in Zwolle, Amstelveen (nieuwe locatie!) of online en speelze ondertussen.


Plezier!


Comments


bottom of page