muziek en haar nut, arghhhh!

“Het nutteloze is de hoogste vorm van menselijke activiteit. Muziek is nutteloos, maar we zouden niet zonder kunnen leven.”  – George Steiner

VOLKSKRANT
Vandaag kwamen de woorden van Aleid Truijens mij onder ogen uit Volkskrant 16/3/’18. Woorden naar aanleiding van het bericht over ‘meer geld naar muziekeducatie’ van minister Van Engelshoven. ‘Strooigoed voor de kleintjes’ volgens Truijens. Eens.

NUT
Zo was ik het vaker eens met Truijens. Rake woorden. Heldere taal. Over  ‘l’art pour l’art’. Over ‘leven en kunst’. Over ‘muziek en nut’. En laat dat laatste mij al jaren prikkelen. In 2013 voelde ik mij voor het eerst geroepen een tegengeluid te laten horen over dat nut. Met filosoof Martijn Rozing maakte ik luistersessie ‘Muziekmijmeren… een volkomen nutteloze middag‘,  waarbij de uitspraak van Steiner boven dit schrijfsel de rode draad vormde. Een enerverende, waardeloze middag die overigens als zeer waardevol ervaren werd;). Later kwam mijn ‘plee-verhaal’ in de Cultuurpers daar nog bij.

BEWEGING
Wedden dat er in de toekomst steeds meer mensen zich geroepen voelen iets…ehhh… nuttigs over de combi ‘nut & muziek’ te zeggen? Net als over ‘voelen en muziek’, ‘muziek en stilte’, ‘muziek en onderbuikgevoel (in de goede zin des woords)’ en zo meer. Als tegenreactie op die eeuwige bewijsdrang als het gaat om de kunsten. Pas na bewezen resultaten en garantie op effect een goedkeuringsstempel van de overheid. Waarna er eventueel subsidie is voor projecten, zodat ook mensen met minder te besteden überhaupt iets aan en met kunst kunnen doen.

SWAAB & CO
Niks mis met onderbouwd onderzoek trouwens. En ja, ook ik vind ook die bijwerkingen van muziek al heel mijn leven interessant. Dus artikelen en boeken van Sacks, Swaab, Smeijster en Meelberg staan ook in mijn kast. Maar kan het mysterieuze, het onverklaarbare, het niet in woorden te vatten effect van muziek (en andere kunsten) s.v.p. ietsje meer bovenkomen drijven de komende tijd.

NUTTIGE TIPS
Lees je in bij Aleid Truijens, Joke Hermsen, David Byrne (of pak mijn oude Cultuurperswoorden er weer eens bij…) en kom gerust eens een volkomen nutteloze middag halen bij mij 😉

A suivre!

Aleid Tuijens
Cultuurpers
Les voor gloeiende oren en glimmende ogen