luistertip no. zoveel- Èphémère Studio Loos

een tip die onbeperkt houdbaar is

DUURZAAM
Alhoewel deze luistertip gaat over iets wat ik gisteravond (13 juni ’19) meemaakte, is ze toch onbeperkt houdbaar: Éphémère concertserie in Studio Loos Den Haag. Voor nieuwsgierig publiek dat wil weten wat er speelt!

STUDIO LOOS
Studio Loos Den Haag is een vrijplaats voor musici. Makers en curatoren krijgen carte blanche voor goede plannen en projecten. Studio Loos is dat ‘akker waar niet op geoogst hoeft te worden’, naar de woorden van filosoof Byung-Chul Han.

Dús klinken projecten in alle soorten en maten. Altijd met geluid slash muziek als grondtoon: beweging, woord, impro, akoestisch, pure electronica, beeld. Er kan van alles bijkomen kijken.

VOORBIJGAAND
Verschillende curatoren hebben hun serie. Al ken ik niet alle series. Deze editie van Éphémère was goed! Curatoren: Marie Guilleray en Bjarni Gunnarsson. Met een mooi aantal luisteraars. Klinkende muzieknamen op het podium (voor als je in dit wereldje zit). En daar zouden de volgende keer zomaar veel meer luisteraars bij kunnen zitten wat mij betreft. Als Studio Loos wat meer op zou kunnen vallen met haar goede werk.

Ze zijn (bewust (?)) klein. Underground. Met toegangsprijzen waar makers en organisatie nu geen brood van kunnen kopen. Terwijl ik ze lekkere kaas en de hele wereld als publiek gun.

AUTHENTIEK
Preciezer gezegd; ik gun de wereld die speelse kriebels, de impact en dat onbenoembare gevoel dat kan ontstaan als je begeesterde musici aan de gang ziet en hoort. Soms onbegrijpelijk misschien. Maar altijd …ehh… laat ik dat modewoord gebruiken… oprecht! Op dit podium wordt niet gelogen, genaaid en met ellebogen gewerkt. De wereld is voor even écht.

Gisteravond was een avond met to-taal verschillende sferen. Kate Moore (maker en muzikant) speelde Coral Speak voor cello & tape. Nog zo’ n maker die begaan is met de wereld! Yep, luister er gerust naar met politieke oren. Al heb ik haar niet gevraagd of ze het met deze woorden eens is.

SERIEUS LUCHTIG

Ensemble Extra Ordinaire (Nora Mulder en Han Buhrs op o.a. piano, versterkte springveer, haardscherm, stem, keukenblok, wokdeksel in afwasteil) kun je zekers-te-weten luisteren met politieke oren. Ik pende mee: ‘nietszeggende allesweters, pop-roergangers (of pop-roerkraaiers?), niet ingedaalde corpsballen’. Een energiek D.I.Y. duo. Waarbij Hans Buhrs nieuw voor mij was. Hij deed me denken aan een mix van Herman Brood, Drs. P en Maarten van Roozendaal.Fijne muzikale gedrevenheid bij hen.

NO WORDS
Na de (best wel lange) pauze- maar hee, bar-omzet is nodig- een geluidstocht onder leiding van geluidengids Reiner van Houdt (maker & muzikant). Een maker die zoekt naar manieren om interpretaties die muzieknotatie met zich meebrengt te omzeilen. Met fascinatie voor geluid, timing, ruimtelijkheid, omgeving en meer van zulks.  En dan heb ik het ongetwijfeld slecht vertaald. Zo’n zoektocht laat zich gelukkig slecht in woorden omzetten. Die moet je horen.

Vanaf volgend seizoen kan dat weer. Gewoon gaan! Alhoewel ik persoonlijk dan wel hoop dat ze zich een hun eigen woorden houden: ‘concert starts at 20:30 (sharp)’. De randvoorwaarden kunnen wat professioneler wat mij betreft. De inhoud verdient dat!

A suivre en tot in september!

NB Alleen voor echt nieuwsgierige luisteraars. Publiek dat niet weet wat ze wil en zich laat verrassen. Voor een potje meedeinen zet je gewoon iets bekends op;).

LINKS
Studio Loos
Byung-Chul Han
Kate Moore
Nora Mulder
Han Buhrs
Rienier van Houdt