Huggen na een opera

Jezelf zien op een andere manier via cultuur- ontroerende en krachtige docu over de impact van muziek (vooral als je haar niet kent).

BUBBEL
Het ligt vast aan mij, zit te weinig op sociale media, maar in mijn virtuele wereld is de mini-docu van Opera Holland Park volgens mij geen hit geworden (tot nu toe, hihi). Ongelofelijk! Want in mijn bubbel ben ik – zekersteweten- niet de enige die probeert mensen te prikkelen voor (hedendaagse) gecomponeerde muziek.

OPERA HOLLAND PARK
Net als Opera Holland Park, maar dan anders. En de zichtbare, hoorbare en direct voelbare reacties van de gevolgde tieners ken ik ook. Maar daar is dan nooit een camera bij. Heb je geen geduld voor mijn overpeinzingen. Scroll naar benee voor de docu. Begin bij het begin om alles mee te krijgen. Hou vol. En voor hen zonder tijd en concentratie: rond 6’40 traanden mijn ogen, voelde ik de opwinding en zat ik instemmend te knikken voor mijn scherm.

BEEN THERE
Op het eind hoor je de meest fantastische uitspraken. Uitspraken waar veel concertorganisaties een moord voor zouden doen. En weer kan ik alleen maar knikken. Deels uit herkenning (yep, been there, heard that), deels uit milde frustratie (waarompourqoui heeft de rest van de wereld het niet door- die kracht van muziek. Juist onbekende dingen-muziek-ervaringen-mensen-culturen kunnen voor grote impact zorgen). En grotendeels uit opwinding (j,ja,JAAAAA. Meer, meer, meer x 1000 van dit soort reacties).

MENINGEN
In de docu verder uitspraken over muziek die ik helaas ook tig keer gehoord heb. Uitspraken die er voor zorgen dat er niet gegaan wordt naar concerten met gecomponeerde muziek. Uitspraken die vaak gaan over de veronderstelde moeilijkheidsgraad van muziek, het gebrek aan eigen muziekkennis, het niet thuis voelen tussen de dure pakken, het tekort aan leeftijdsgenoten en het tekort aan pecunia voor de kaartjes. Herkenbaar (geen pecunia) en soms deels kloppend (dat krijg je als educatie niet belangrijk wordt gevonden).

BON
Deze docu laat mij weer zien en voelen dat ik, als muziekverteller, muziekpedagoog en muzikant, op het goede pad zit met mijn projecten om allerlei mensen aan de muziek te krijgen (sociaal-artistieke projecten als de buurt-, of stadsluistersessie, prikkelen van de oren met intro’s,  schrijven over muziek, luisterlessen aanbieden). Nee, aan ideeën geen gebrek. Wel aan eigen mankracht en organisaties die misschien wel willen, maar niet altijd kunnen. Nieuws uitproberen om ander publiek te prikkelen.

KRITISCH
Van die kant hoor ik uitspraken die ook al jarenlang meegaan: niet subsidiabel, want past niet binnen het kader- daar zit ons oude, trouwe publiek niet op te wachten (maar het nieuwe misschien wel)- dit doen we nu eenmaal zo- geen geld voor (over)- publiek is dit nu eenmaal gewend (want vergis je niet, ook de (hedendaagse) muziekliefhebber kan behoorlijk vastgeroest zijn).

MEER
Hoe dan ook, ik blijf heerlijk bezig en ga snel verder met het verzinnen van nieuwe plannen voor o.a. festival Dag in de Branding, ensemble Modelo62, Theaters Tilburg en voor Studio Hoor Muziekeducatie.

Ik weet- na het zien van zo’n docu- helemaal heel goed waarvoor ik het doe: de kracht van muziek daar zijn geen woorden voor. Die kracht is mysterieus. Die moet je ondergaan. En juist onbekende krachten hebben grootse effecten.

A suivre!

DOCU van Opera Holland Park
Studio Hoor Muziekeducatie